3. Symbaloo – de belangrijkste elementen

[ A+ ] /[ A- ]

Uw Symbaloo-account is aangemaakt en u kunt nu starten met het aanpassen en instellen van uw persoonlijke pagina.

wpid-media_1365504070195.png

Dit is de startpagina zoals Symbaloo hem voor u gemaakt heeft. Er is een keuze voor u gemaakt uit populaire en veelgebruikte websites.
Onder elk knopje schuilt een functie. Laten we de belangrijkste langsgaan.

Zoeken en widgets

wpid-media_1365504282218.png

De kleurtjes van de blokjes kunt u zelf bepalen. Waar het om gaat zijn de kleine icoontjes in de hoeken van de blokjes.

In de voorbeelden ziet u een blokje met een vergrootglas. Al u hierop klikt wordt het zoekvenster in het midden van de pagina ingesteld op de site of het type zoekopdracht waar u in of naar wilt zoeken. Zo kunt u direct zoeken in Google, een encyclopedie als de Wikipedia, boektitels in de catalogus van online boekhandels, een hotel, een route, een telefoonnummer etc.

U ziet ook ook blokjes met een symbooltje met twee radartjes. Dit worden widgets genoemd. Met een widget kunt u extra functies aan uw startpagina toevoegen. Deze functies worden ook weer getoond in het middenvlak van uw Symbaloopagina. Zo kunt u bijvoorbeeld een kaartje van de buienradar bekijken, de beurskoersen raadplegen of een overzicht van flitsers opvragen. Het cijfersymbool bij het blokje "Files" geeft het aantal files aan dat er op het moment op de Nederlandse wegen staat.

RSS-feeds, snel op de hoogte van het nieuws

wpid-media_1365504329972.png

Een nieuwssite verandert zijn site in hoog tempo. Elke keer naar de site surfen om te kijken wat het laatste nieuws is, is dan erg omslachtig. Daarvoor is "rss" uitgevonden, ook wel "rss-feed" genoemd.

wpid-media_1345036460247.png

U herkent een rss-feed aan het oranje symbooltje. Een rssfeed is eigenlijk niets anders dan een overzicht van de laatste berichten. U krijgt alleen de titels te zien, en soms ook een korte samenvatting van het bericht. Zo ziet u in één oogopslag de belangrijkste berichten.
Niet alleen nieuwssites hebben zo’n rss-feed, maar heel veel andere sites en weblogs (zoals Blogger) hebben zo’n makkelijke functie. Zoek maar eens naar het symbool (of iets wat er ongeveer op lijkt) op de sites die u regelmatig bezoekt en u zult verbaasd zijn hoe vaak u het tegenkomt.
Het scheelt enorm veel tijd, omdat u vanaf één centrale plek het nieuws in de gaten kunt houden en kunt zien of er nieuwe berichten zijn toegevoegd. Ziet u een bericht dat u interesseert dan klikt u op de titel en vervolgens gaat u naar het hele bericht.

Links

wpid2633-media_1365504440183.png

Sommige sites zijn voor u handig en u wilt graag een snelkoppeling op uw startpagina die u direct naar de site brengt. Ook dat kan met Symbaloo. Op het eerste gezicht is het een blokje zonder icoontje, maar schijn bedriegt. Als u met uw muis over het icoontje beweegt, dan ziet u een groen pijltje verschijnen. Een klik op het blokje brengt u naar de website van uw keuze.

Naar een andere pagina

wpid2634-media_1365504498534.png

Symbaloo geeft ook de mogelijkheid om aparte pagina’s te maken, of aparte pagina’s van anderen te gebruiken. Met een klik op deze blokjes gaat u dus naar een aparte pagina. Klik maar eens op “Vakantie pagina”.

wpid2635-media_1365504784005.png

Na een klik op het blokje komt u op een pagina die in dit geval geheel gewijd is aan “Vakantie”. Alle blokjes hebben te maken met sites die over het thema vakantie gaan.

Boven aan de pagina is een tabblad verschenen (1). Elke keer dat u een pagina aanklikt, komt het tabblad boven aan de pagina. Zo kunt u snel naar uw favoriete pagina’s gaan. Deze pagina’s zijn door Symbaloo samengesteld en kunnen niet aangepast worden. Dit herkent u aan het slotsymbooltje.

Bent u niet meer geïnteresseerd in het tabblad, dan kunt u het tablad simpelweg verwijderen met de knop “Verwijderen” (2).
Wilt u terug naar uw eerste startpagina, klik dan op het tablad “Home” (3).

Dit bericht is geplaatst in 9. Symbaloo met de tags , . Bookmark de permalink.