3. Zoeken met Google – Beter zoeken

[ A+ ] /[ A- ]

Bij het zoeken naar informatie is het niet van belang dat u heel veel treffers krijgt. Want wat moet u nou met bijna drie miljoen pagina’s over Parijs? Veel belangrijker is dat u de juiste informatie vindt. Liever één resultaat met de juiste informatie, dan drie miljoen pagina’s waartussen ergens een pagina staat met de door u gezochte informatie.

Bent u op zoek naar informatie over de geschiedenis van de metro van Parijs, dan bent u niet geïnteresseerd in informatie over hotels in Parijs. Deze informatie krijgt u wel als u alleen op het woord “Parijs” zoekt. Het is dus van belang dat u precies aangeeft welke informatie u wilt vinden. Hier zijn een paar methoden voor.

Meerdere zoekwoorden gebruiken

wpid3315-media_1310632253769.png

Een veelvoorkomend misverstand is dat u maar één zoekterm kunt intikken. Juist niet. Hoe meer relevante zoekwoorden u intikt hoe groter de kans dat u snel een pagina vindt met exact de informatie die u nodig heeft.
Kijk zelf maar eens in de zoekmachine Google wat er gebeurt als u meerdere zoektermen intikt. U zult zien dat het aantal gevonden webpagina’s kleiner wordt en de resultaten steeds bruikbaarder. Door steeds meer zoekwoorden toe te voegen aan de termen die u reeds hebt ingetikt, beperkt u het aantal resultaten.

Met de twee woorden parijs metro, vindt u nog “maar” 4.000.000 pagina’s.

Nog meer zoekwoorden

wpid3316-media_1310632328019.png

Met nog een zoekwoord er bij wordt het aantal gevonden webpagina’s wederom verkleind. In dit geval naar 170.000, met een heel relevante pagina uit de Wikipedia als eerste zoekresultaat.
Bijvoorbeeld: geschiedenis metro parijs

Probeert u het zelf maar eens uit. Tik telkens weer een zoekwoord er bij en kijk hoeveel resultaten u krijgt en wat dat voor pagina’s zijn.

Het min-teken

wpid3317-media_1310632387074.png

Stel, in de lijst met zoekresultaten komen niet alleen pagina’s over de geschiedenis van de metro van Parijs voor, maar ook die van Londen. Als u daarin niet geïnteresseerd bent kunt u er voor zorgen dat Google deze niet toont.

U kunt het woord uitsluiten door een min-teken (“-“) te plaatsen net voor de term die u wenst te vermijden. (Vergeet niet een spatie voor het min-teken en geen spatie erachter te plaatsen). De zoekmachine zoekt dan naar pagina’s waar de ingetikte woorden in voorkomen en laat alle pagina’s weg waarin het woord met het minteken ervoor wordt genoemd.

Bijvoorbeeld: geschiedenis metro parijs -londen

Aaneengesloten zoekwoorden

wpid3318-media_1310632480009.png

Het is mogelijk om op zinsdelen of woordcombinaties te zoeken. Dit doet u door aanhalingstekens te plaatsen rondom de zin of woordencombinatie. “geschiedenis van de metro” geeft pagina’s waarin de vier woorden elkaar direct opvolgen. Een ander voorbeeld is “koninklijk huis”. Tikt u de woorden zonder de aanhalingstekens dan kunnen de woorden koninklijk en huis op verschillende plaatsen in het document staan, zonder dat ze iets met elkaar te maken hoeven hebben.

In veel gevallen is dit een heel krachtige zoekmethode! Juist omdat u met deze methode het aantal treffers beperkt en daardoor sneller een goed antwoord vindt.

Tips

wpid3319-media_1380804286020.png

Zoekt u bijvoorbeeld naar de tekst van een liedje, tik dan de titel van het liedje tussen aanhalingstekens. De kans op succes is groot.

Geeft uw computer een vreemde en onbegrijpelijke foutmelding, zoek deze kreet dan eens op in Google. De kans is groot dat u wordt verwezen naar pagina’s met de verklaring en de oplossing voor uw computerprobleem.

De helpknop
Het gebruik van zoekmachines is relatief simpel. Ze werken allemaal volgens eenzelfde principe, maar wijken op details af. Kent u de werking van één of twee zoekmachines, dan zult u de andere zoekmachines ook zonder al teveel problemen kunnen raadplegen. Komt u er niet uit of wilt u meer informatie over de werking van een specifieke zoekmachine, klik dan op de helpknop. Elke zoekmachine heeft zo’n knop en het is absoluut aan te raden om de daar getoonde informatie en zoektips eens door te lezen! Bij Google vindt u de helppagina onder de link “Hulp bij zoeken” aan de onderkant van de pagina met zoekresultaten.

Dit bericht is geplaatst in 2. Zoeken met Google met de tags , . Bookmark de permalink.