2. Bloggen – een blog aanmaken

[ A+ ] /[ A- ]

Een nieuwe blog starten is heel simpel. Met een paar muisklikken is het gepiept. U zult de meeste tijd kwijt zijn aan het kiezen van een Blognaam. Want wat is nou een goede en makkelijk te onthouden naam. En ook nog eens een naam die nog niet in gebruik is door een andere blogger.
Ga naar Blogger.com en log in met uw Google-Account.

wpid3631-media_1381218948360.png

Omdat Blogger de blogdienst van Google is kunt u makkelijk met uw Google-Account aanmelden. Uw gebruikersnaam (1), wachtwoord (2) en vervolgens op de knop “Inloggen” (3) klikken.

wpid3624-media_1381219067751.png

Heeft u bij het aanmaken van uw GoogleAccount gekozen om een Google+profiel aan te maken, dan ziet dit scherm er iets anders uit en ziet u bij (1) uw Google+profielinformatie.
U kunt in dit scherm kiezen om uw Google+profiel te koppelen aan uw blog. Al uw blogartikelen zijn dan ook op uw Google+profiel te lezen. Wilt u alleen een blog en wilt u die niet koppelen aan uw Google+profiel, of u wilt geen Google+profiel aanmaken, dan kiest u voor het Blogger-profiel (2).
Heeft u uw keuze gemaakt kliek dan op de knop “Doorgaan naar Blogger” (3).

In deze handleiding kiezen we ervoor om een Blogger-profiel aan te maken.

wpid3625-media_1381220367129.png

U wordt nu gevraagd om een naam te kiezen. Deze naam wordt getoond op uw blog. U kunt ervoor kiezen een schuilnaam te gebruiken, maar kunt hier ook uw eigen naam vermelden. De keuze is aan u.

wpid3626-media_1381220534872.png

Dit is het scherm waarin we een nieuw blog gaan aanmaken.
Klik u de knop “Nieuwe blog” (1) om een nieuw blog te maken.
Let op: Deze knop gebruikt u alleen als u een nieuwe blog wilt maken, niet als u al een blog heeft en er een nieuw bericht op wilt schrijven. Dat behandelen we in het volgende hoofdstuk.

wpid3627-media_1381220801540.png

In dit scherm gaan we de blog aanmaken.
U tikt de door u gewenste titel (1) en het webadres (2) van uw blog in. Google controleert gelijk of het webadres nog beschikbaar is. Is dat het geval dan kunt u het adres vastleggen en is het van u. Ons blogadres wordt dus http://20dingen-blog.blogspot.com. U ziet u hoeft geen www voor het webadres te zetten.
De titel en het webadres kunt u later altijd nog veranderen. Beiden hoeven niet hetzelfde te zijn.

Kies een aansprekende en intrigerende titel. Eentje die blijft hangen en makkelijk te onthouden is. Eentje die bij u past en de lading van uw blog dekt.
Denk bij het verzinnen van het webadres aan een korte en makkelijk te onthouden naam. Niet te moeilijk en niet te lang, omdat mensen dan problemen zullen ondervinden met het intikken van de weblink.

Uw blog heeft ook een mooi uiterlijk nodig. Dit noemt Blogger “sjablonen”. Blogger heeft er al een aantal voor u geselecteerd. Standaard wordt het eerste sjabloon gekozen met de titel “Dynamische weergaven”. Dit is een sjabloon dat goed werkt voor mensen die heel veel met afbeeldingen werken. Uit ervaring weten we dat mensen het een best lastig te doorgronden sjabloon vinden. We raden u daarom aan om voor een wat eenvoudiger sjabloon te kiezen. In ons geval kiezen we voor het tweede sjabloon met de titel “Eenvoudig”. U kunt het sjabloon later altijd nog aanpassen.
U klikt op het door u gekozen sjabloon (3) en vervolgens op de oranje knop “Blog maken” (4)

wpid3628-media_1381220929359.png

Uw blog is gemaakt en staat in uw Bloggerstartpagina.
Klikt u eens op de knop “Blog weergeven” (1) om uw blog te zien.

wpid3629-media_1381221071924.png

En dan is dit het blog. Nog helemaal leeg, maar daar gaan we snel verandering in aanbrengen.

wpid3630-media_1381221147544.png

Let op: Als u ingelogd bent bij Blogger dan ziet u op uw blog verschillende tekentjes met gereedschap. Deze tekentjes ziet u alleen en kunt u gebruiken om bepaalde instellingen aan uw blog te wijzigen. Mensen die uw blog bezoeken zien deze tekentjes niet.

Op naar uw eerste bericht.

Dit bericht is geplaatst in 8. Bloggen met Blogger met de tags , . Bookmark de permalink.