3. YouTube – Een video zoeken en afspelen

[ A+ ] /[ A- ]

Is er een keer niets op tv, kruip dan eens achter de computer en kijk naar wat video’s op YouTube. U zult zien dat u uren zoet zal zijn. En natuurlijk is het niet altijd even geweldig wat u ziet, maar er staat zoveel leuk materiaal op.

Zoek eens naar uw favoriete artiest en u zult muziekvideo’s vinden waar u het bestaan niet van wist. Of wat dacht u van oude televisieseries en oude filmhelden. Een avond vol nostalgie. Echt u kijkt uw ogen uit. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Video’s zoeken

wpid4079-media_1381397645538.png

Stel u wilt op vakantie en wilt u alvast wat oriënteren. Laten we eens kijken wat er voor video’s zijn gemaakt bij de "Mont St. Michel".
Op YouTube tikken we de zoekterm in de zoekbalk. Denk daarbij ook aan het feit dat woorden in verschillende talen anders geschreven kunnen worden. St. kan bijvoorbeeld ook als Saint, of Sint of San geschreven worden.

wpid4080-media_1381397695105.png

Het resultaat is ruim 90.000 video’s (1) (dit getal kan afwijken van de hoeveelheid die u ziet als u zoekt).
De eerste twintig video’s worden getoond (2).

Laten we de eerste video bekijken, klik daartoe op het plaatje (3).

Video bekijken

Een filmpje met beelden van het beroemde eiland.

wpid4081-media_1381398156338.png

Onderaan het videovenster ziet u een aantal knoppen waarmee u de weergave van de video bepaalt. De balk toont sommige knoppen alleen als er bepaalde zaken mogelijk zijn. De balk kan dus per video verschillen. De belangrijkste knoppen behandelen we hieronder.

(1) De afspeelknop om de video mee te starten. Wanneer de video speelt verandert de afspeelknop in de pauzeknop om de video mee stil te zetten.

(2) U kunt het geluid zachter en harder zetten door met uw muis op het speakerknopje te staan en vervolgens de gewenste geluidssterkte in te stellen.

(3) Hier ziet u hoe lang de video al speelt en hoe lang de video duurt.

(4) U kunt met de ronde knop zelf bepalen waar u in de video verder wilt gaan. U kunt stukken overslaan of weer terug gaan naar een vorig punt.

(5) Geen tijd om het filmpje te bekijken? Klik dan op het kloksymbool. De vieo wordt in een lijst gezet van video’s die u later wilt bekijken. Wanneer u later tijd heeft kunt u rustig alle geselecteerde video’s achter elkaar afspelen. Zo stelt u uw eigen televisie-avondje samen.

(6) Als er ondertiteling beschikbaar is in, dan kut u die met deze knop inschakelen.

(7) Met deze knop kunt u het videobeeld groter of kleiner maken.

(8) Om een televisiegevoel te krijgen, kunt u een filmpje ook beeldvullend afspelen. De video beslaat dan het hele computerscherm. Doorgaans gaat dat wel ten koste van de beeldkwaliteit. Om weer terug te gaan naar het kleine scherm klikt u op de “Esc-toets” linksboven op uw toetsenbord.

wpid4082-media_1381398429264.png

Als de video klaar is met afspelen, dan worden er video’s getoond die met het onderwerp te maken hebben. U kunt op de plaatjes (1) klikken om de aanbevolen video te bekijken. Na elke video worden nieuwe video’s aanbevolen. En zo gaat u van video naar video en is uw avond snel gevuld.

U kunt natuurlijk de video nog een keer bekijken. Klik dan op de knop met de ronde pijl (2).

En verder

wpid4083-media_1381398531115.png

Er is uiteraard nog meer te zien op uw scherm.
(1) Dit is de naam van de persoon die de video op YouTube heeft gezet.
(2) U kunt zich abonneren op de video’s van deze persoon. U krijgt een emailbericht wanneer deze persoon een nieuwe video op YouTube heeft gezet en op uw persoonlijke pagina (kanaal) ziet u een verwijzing naar de video’s van de personen waar u op geabonneerd bent.
(3) Dit is het aantal video’s die deze persoon op YouTube heeft gezet.
(4) Hier kunt u aangeven of u de video leuk of niet leuk vindt.
(5) Klikt u op de “Leuk-knop” dan ziet u hier het aantal veranderen. Dit is het aantal mensen dat de video leuk of niet leuk vindt. Erboven ziet u het aantal keren dat de video bekeken is.
(6) U kunt de video toevoegen aan uw favorieten als u de video voor later wilt bewaren. U kunt ook de video aan een afspeellijst toevoegen. Zo kunt u een lijst van video’s maken die uw later nog eens wilt bekijken. Of een afspeellijst met mooie video’s uit Normandië. U kunt dat aleen doen als u uw eigen kanaal heeft gemaakt. Een kanaal is uw persoonlijke pagina met uw favoriete video’s, afspeellijsten en uw eigen video’s.
(7) Bent u zo enthousiast over een video en wilt u deze video met anderen delen via bijvoorbeeld e-mail, Twitter of Facebook, dan gebruikt u deze knop. U krijgt een korte link die u kunt kopiëren en in uw bericht kunt plakken.
(8) Soms staan er video’s op YouTube die u ongepast vindt. U kunt dit aan de medewerkers van YouTube melden door op de knop met het vlaggetje te klikken. Nadat u de video heeft gemeld en de reden heeft geselecteerd, wordt deze beoordeeld door de medewerkers van YouTube. Als de video de gebruiksvoorwaarden schendt, wordt deze verwijderd van de site.
(9) Dit is de tekst die de persoon die de video op YouTube heeft gezet aan de video heeft toegevoegd. Doorgaans een beschrijving van de video. U kunt daar op reageren en uw reactie komt vervolgens onder deze tekst te staan.
(10) U kunt ook op de video reageren. De reactie komt vervolgens onder de video te staan en is door iedereen die de video bekijkt te lezen.

Dit bericht is geplaatst in 5. YouTube met de tags , . Bookmark de permalink.