4. YouTube – Een video op YouTube zetten

[ A+ ] /[ A- ]

Steeds meer mensen hebben de mogelijkheid om een video op te nemen. Met een mobiele telefoon, een fotocamera of een digitale videocamera maakt u eenvoudig video’s. U kunt deze video’s snel en makkelijk publiceren op YouTube. Soms kan dat rechtstreeks vanaf de camera of uw telefoontoestel, maar wij gaan een de video vanaf uw computer op YouTube zetten. Uiteraard kunt u eerst de video bewerken door ze in te korten of te voorzien van titels en muziek. Die stap kunt u ook overslaan.

We kunnen u in deze handleiding niet uitleggen hoe u uw video op uw computer zet. Dat is per camera verschillend. Daarvoor kunt u het beste de handleiding die u bij uw camera hebt gekregen raadplegen.

Zet de film op uw computer

wpid4090-youtube.png

Sluit uw camera aan op uw computer met een bijgeleverde USB-kabel. Bijna alle camera’s worden door de computer herkend als harde schijf. In de Windows verkenner navigeert u naar uw camera en zoekt u de video op. Deze kunt u kopiëren naar uw harde schijf. Onthou goed waar u de video hebt opgeslagen!

Een video op YouTube zetten

wpid4086-media_1381399111184.png

Zoals u vast is opgevallen worden er op internet heel veel Engelse termen gebruikt. Een hele belangrijke is de term "uploaden". In het kort betekent deze term dat u iets naar internet stuurt. U zet een filmpje, een foto, document etc. op een computer (server) op internet. In dit geval zetten we een video op de server van YouTube en daarvoor moeten we dus op "Uploaden" klikken.

wpid4087-media_1381401424480.png

In het volgende scherm krijgt u meer informatie te lezen over het uploaden van video’s.

Belangrijk is de informatie over het auteursrecht (1). U mag niet zomaar filmmateriaal van anderen op YouTube zetten. Denk bijvoorbeeld aan televisieprogramma’s en speelfilms.

(2) Hier geeft u aan wie uw video mag zien. Er zijn drie mogelijkheden
Openbaar: Iedereen kan uw video zien. Uw video is vindbaar via zoekmachines.
Verborgen: Alleen degenen met de geheime link kunnen uw video bekijken. Deze mensen kunt u een mail sturen met de link van uw video. Bedenk wel dat anderen die de link kennen, deze ook naar anderen kunnen doorsturen en die kunnen uw video ook zien. U heeft dus beperkte controle over wie uw video kan zien.
Privé: Alleen degenen waarvan u de naam heeft opgegeven (maximaal 25) kunnen uw video bekijken. U heeft hier dus de meeste controle over wie uw video kan bekijken.

Klik nu op “Bestanden selecteren op je computer” (3).

wpid4085-media_1381401833797.png

Nu wordt een venster geopend waarmee u uw video kunt opzoeken op uw eigen harde schijf. Selecteer de video en klik op "Openen" (1).

Filmgegevens instellen (basis)

wpid4088-media_1395753526967.png

De geselecteerde video wordt nu vanaf uw computer op YouTube gezet en in het venster wordt aangegeven of de video is geupload. YouTube zorgt vervolgens dat de video geschikt wordt gemaakt voor vertoning op internet. Ook daarvan wordt aangegeven hoe ver het proces vordert.

Hetzelfde scherm biedt u de mogelijkheid om gegevens over de geplaatste video in te vullen. Dit is nodig om uw video makkelijk vindbaar te maken.

(1) Hier ziet u of de video verwerkt is.

(2) Hier vindt u de URL (hyperlink) van uw video. Deze kunt u kopiëren en naar vrienden mailen of gebruiken om op uw eigen website te zetten.

(3) U vult hier de titel van de video in.

(4) U kunt een beschrijving geven van wat er in de video te zien is.

(5) U kunt een aantal trefwoorden geven aan de video. Bijvoorbeeld het onderwerp, de naam van de persoon, de stad, de plek die gefilmd is, noem maar op.

(6) Als een nog filmpje niet afgespeeld wordt dan wordt een stilstaand beeld uit het filmpje getoond. U kunt kiezen uit drie miniaturen.

(7) Dit is belangrijk. Hier geeft u aan wie de video mag zien.

Openbaar: Iedereen kan uw video zien. Uw video is vindbaar via zoekmachines.
Verborgen: Alleen degenen met de geheime link kunnen uw video bekijken. Deze mensen kunt u een mail sturen met de link van uw video. Bedenk wel dat anderen die de link kennen, deze ook naar anderen kunnen doorsturen en die kunnen uw video ook zien. U heeft dus beperkte controle over wie uw video kan zien.
Privé: Alleen degene waarvan u de naam heeft opgegeven kan uw video bekijken. U heeft hier dus de meeste controle over wie uw video kan bekijken.

(8) U kunt de video gelijk delen via Google+, Facebook of Twitter. Een toelichting kunt u in het veld tikken en dat komt bij het bericht op één van de gekozen sociale netwerksites.

(9) Bij gevanceerde intellingen is er nog een aantal zaken die ingesteld kunnen worden.

(10) Nog meer video’s uploaden? Gebruik dan deze knop.

(11) Bent u tevreden, dan is het tijd om de video te publiceren. Pas dan is de video ook zichtbaar voor anderen.

Gavanceerde instellingen

wpid4089-media_1381406116037.png

(1) Onder de video’s op YouTube staat een aantal mogelijkheden voor kijkers om op de video te reageren. Welke reacties u wilt toestaan kunt u zelf bepalen. De tweede optie maakt het mogelijk dat kijkers op het leuk of niet leuk-duimpje kunnen klikken, om aan te geven hoe ze uw filmpje vinden.

(2) U kunt hier aangeven wat een ander met uw video mag doen.
Standaard licentie: U bent eigenaar en anderen mogen alleen iets met uw video doen nadat ze u om toestemming hebben gevraagd.
Creative Commons licentie: Deze licentie houdt in dat andere gebruikers uw video mogen kopiëren, distribueren en mogen bewerken, op voorwaarde dat ze uw naam vermelden.

(3) U kunt met deze optie instellen of mensen uw video mogen insluiten in hun webpagina. Daarmee wordt uw video afgespeeld op een website/blog i.p.v. op de YouTubesite. Als voorbeeld kunt u op deze pagina kijken naar het filmpje dat wij geüpload hebben.

(4) Als mensen zich op uw video’s geabonneerd hebben, dan krijgen ze met deze optie aangevinkt een bericht zodra u een nieuwe video op YouTube heeft gezet.

(5) Heeft een video geüpload met beelden die niet geschikt zijn voor jonge gebruikers, dan kunt u met deze optie voorkomen dat jonge kijkers uw video kunnen bekijken.

(6) U kunt uw video toevegen aan een categorie die past bij het soort filmpje dat u heeft gemaakt.

(7) U kunt aangeven waar u deze video heeft opgenomen.

(8) En de datum van opname kunt u toevoegen.

(9) Deze optie zal nog niet veel gebruikt worden en is alleen handig als u een filmpje met 3D-technieken heeft geupload, of een bestaand filmpje in 3D beschikbaar wilt maken.

(10) U kunt anderen toestaan om te zien hoe vaak uw video is afgespeeld. Wilt u dat alleen zelf kunnen zien, haal het vinkje dan weg.

(11) Wilt u meer video’s uploaden, ook al is de eerdere video nog niet klaar, dat kan door op deze knop te drukken en het proces te herhalen.

(12) Om naar het overzicht met al uw geuploade video’s te gaan klikt u op Videobeheer. Dit is ook de plek waar u later aanpassingen kunt doen aan uw video’s.

Nog meer instellingen

En de video staat op YouTube. Viel best wel mee toch?

Als u een lange video op YouTube zet kan het even duren voordat hij zichtbaar is op de YouTube website.

Onder uw video ziet u een aantal extra knoppen. Hiermee kunt u de video bewerken.

(1) Wilt u informatie over het aantal keren dat uw video is afgespeeld en waar en waarmee de video bekeken is, dan klikt u op “Analyse”. Dat is pas interessant als u video’s vaker zijn bekeken.

(2) “Videobeheer” geeft u een overzicht van al uw geuploade video’s.

(3) Klik op het potloodsymbool om de video-informatie te bewerken. U keert terug naar het scherm dat we hierboven behandeld hebben.

(4) U kunt het beeld van uw video verbeteren of voorzien van een speciaal effect.

(5) Een video is vaak mooier als er muziek onder zit. U mag niet zomaar alle muziek gebruiken, omdat u de rechten niet bezit. YouTube kan de video dan verwijderen. YouTube biedt een grote hoeveelheid muzieknummers aan die u vrij en zonder risico mag gebruiken.

(6) U kunt opmerkingen toevoegen aan de video die te zien zijn als de video wordt afgespeeld. Een titel, opmerking, teksballon, naam, etc.

(7) Met deze knop voegt u een ondertiteling toe aan uw video. YouTube kan dat automatisch doen, maar dan zitten er ws. wel fouten in de vertaling. Deze kunt u zelf aanpassen.

(8) En nu maar afwachten hoe vaak uw video bekeken wordt.

Het resultaat

Geniet van dit gezellige joch.

Dit bericht is geplaatst in 5. YouTube met de tags , . Bookmark de permalink.