1. Google Maps, Google Earth en Streetview – Inleiding

[ A+ ] /[ A- ]

Kent u dat dikke stratenboek nog? Twee keer zo dik als een telefoonboek, met daarin alle straten van Nederland. Met de komst van navigatieapparatuur hoeven we die dikke boeken in ieder geval niet meer mee te nemen in de auto. Met de inspanningen van bedrijven als Google kunnen de stratenboeken en kaarten nu ook het huis uit. Alle steden, dorpen en buurtschappen zijn nu in detail op internet terug te vinden.

In deze serie gaan we ons verdiepen in de diensten van Google, Google maps: Google Earth en Streetview

Google Maps

wpid4094-media_1354726505338.png

Met Google maps kunt u gedetailleerde satellietfoto’s en kaarten bekijken. Niet alleen kaarten maar ook allerlei extra informatie kunt via Google maps bekijken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld foto’s, video’s of informatie uit de online encyclopedie Wikipedia. Google Maps is vooral handig om adressen en bedrijven te zoeken en routes te plannen (zowel voor auto, fiets en te voet).

Als u een plaats- of bedrijfsnaam opzoekt in de zopekmachine van Google dan ziet u doorgaans ook een kaartje van de locatie (1) in beeld. Als u daar op klikt komt u automatisch bij Google Maps.

Google Earth

wpid4095-media_1276196321353.png

Google Earth lijkt op Google Maps. Het is een gratis programma dat u apart moet installeren op uw computer. Met Google Earth kunt u vrijwel elke plek op de wereld opzoeken met behulp van satelliet- en luchtfoto’s, terreinkaarten en gebouwen in drie dimensionale weergave. U kunt zelfs de imponerende melkwegstelsels in de ruimte en de bodem van de oceanen bekijken. Google Earth is rijkelijk gevuld met video’s, foto’s, verhalen, historische beelden, noem maar op. Het is een lust voor het oog en u kunt werkelijk uren zoet zijn met het vliegen over onze prachtige wereldbol. U hoeft bijna niet meer op vakantie…

wpid4096-media_1276239992787.png

En wat dacht u van een reisje naar de maan… of zelfs naar Mars, inclusief gedetailleerd foto’s van het oppervlak van deze intrigerende planeten. Het kan allemaal met Google Earth.

Heeft u Google Earth geinstalleerd op de computer waarmee u via Google Maps gaat zoeken, dan zult u merken dat er extra mogelijkheden aan Google Maps worden toegevoegd. U kunt bijvoorbeeld denken aan 3D afbeeldingen van gebouwen,

U kunt het programma downloaden op earth.google.com.

Google Streetview

wpid4092-media_1276181479030.png

Misschien heeft u ze wel eens zien rijden, auto’s met een merkwaardige paal op het dak. Dit zijn auto’s die “elke” straat ter wereld op de foto zetten. Google verzamelt zo beelden van alle plekken in de wereld. Zij combineren deze beelden en vertonen ze in hun kaartenprogramma. Hoe verder u inzoomt op de kaart hoe meer detail u ziet. Is er een auto van Google door de straat die u zoekt gereden dan kunt nog verder op de kaart inzoomen. De hoek waarin u naar de kaart kijkt verandert en plotseling lijkt het alsof u in de straat staat. U kunt alle kanten opkijken, net als u zou doen als u daar zou staan. Gebouwen, straten en alles wat er in de openbare ruimte te vinden is ziet u levensecht voor u. Ideaal als u een goed beeld van de omgeving wilt krijgen.

Dit filmpje geeft een aardige indruk van wat Streetview is.

Gratis navigeren met Google

wpid4093-media_1276182313751.png

Met al het kaart- en fotomateriaal dat Google in de loop der tijd heeft verzameld heeft het bedrijf een gratis navigatiesysteem voor in de auto, op de fiets en voor het wandelen ontwikkeld. U kunt de software op een mobiele telefoon installeren.

In dit filmpje wordt u uitgelegd wat Google navigatie kan. Het is Engelstalig, maar met Nederlandse ondertiteling.

Lijkt u dat wat? Kijk dan op de site van Google.

Voorbeelden

Er zijn hele fraaie, maar ook bizarre voorbeelden van satellietfoto’s te vinden in Google Earth. Computerworld heeft er een aantal op een rijtje gezet. Deel 1 en deel 2. Een verbazingwekkende verzameling.

Dit bericht is geplaatst in 6. Google Maps met de tags , . Bookmark de permalink.