2. Twitter – Een account aanmaken

[ A+ ] /[ A- ]

Twitter is een Amerikaanse uitvinding en de site is inmiddels ook in het Nederlands te gebruiken. Lange tijd was de site alleen in het Engels. Daardoor zullen mensen als ze over Twitter praten vaak de Engelese termen gebruiken. We zullen ze beide benoemen.

Maar laten we eerst een account aanmaken. Daartoe surft u eerst naar twitter.com

NB. De Twitteraccount de wij voor deze handleiding gebruiken is fictief en wordt niet gebruikt om mee te twitteren.

wpid4557-media_1384535298476.png

Dit is de site van Twitter. Het uiterlijk kan er anders uitzien op uw pc.

wpid4558-media_1384535403962.png

Om een account aan te maken kunt u gelijk op de voorpagina uw gegevens invullen.
(1) Tik hier de door u gekozen Twitternaam
(2) Uw emailadres
(3) Het door u gewenste wachtwoord

Klik vervolgens op de grote gele knop “Registreren op Twitter”.

Een account aanmaken hoeft u slechts één keer te doen.

wpid4559-media_1384535724950.png

In het volgende scherm worden alle door u ingevoerde gegevens gechecked.
(1) U ziet of de Twitternaam nog beschikbaar is. Heeft iemand anders de naam al gekozen dan wordt dat hier gemeld en krijgt u een suggestie (2) voor een andere naam. U kunt natuurlijk zelf ook een andere naam kiezen en intikken.
(3) Uw wachtwoord wordt gecheckt en in het voorbeeld krijgt u de tip om een veiliger wachtwoord te kiezen. Dat kunt u doen door leestekens, cijfers en hoofd- en kleine letters door elkaar te gebruiken.
(4) Hier wordt aangegeven dat er een e-mail naar het opgegeven adres wordt gestuurd. Hierin staat een link die u moet aanklikken. Daarmee kunt u bevestigen dat u de persoon bent die het Twitteraccount heeft aangemaakt. Dit is ter voorkoming van misbruik. (zie verderop in deze handleiding bij de stap “Account bevestigen”)
(5) Hier staan de algemene voorwaarden die gelden bij het gebruik van Twitter. Het is vooral een juridisch en technisch verhaal. U kunt het lezen, maar het is niet verplicht.
(6) Klik op “Mijn account aanmaken” om uw Twitteraccount aan te maken.

wpid4560-media_1384540741902.png

(1) De volgende pagina laat u een voorbeeld van een "Tweet" zien. Een bericht via Twitter noemen we een Tweet.

Om verder te gaan naar het instellen van uw eigen account klikt u op Volgende (2)

Op zoek naar andere mensen om te volgen

wpid4561-media_1384540818371.png

Nu u een eigen Twitteraccount heeft gemaakt, kunt u aan de slag op Twitter. Om een goede start te maken kunt u op zoek gaan naar mensen en bedrijven die u interessant vindt om te volgen. Twitter doet u in het volgende scherm een aantal suggesties en vraagt u 5 mensen toe te gaan voegen.

In dit voorbeeld zoeken we bijvoorbeeld naar het televisieprogramma De Wereld Draait Door. De suggesties worden o.a. gedaan op basis van uw locatie, mensen die in het nieuws zijn en mensen die bekend zijn.

Stel u vindt Jan Mulder leuk om te volgen. U klikt dan op de knop “Volgen” (1) (engelse term: Follow). Voortaan zult u de berichten van Jan Mulder binnen krijgen. U ziet de knop nu veranderen en blauw worden met de tekst “Volg je nu”.

Op zoek naar andere mensen om te volgen

wpid4562-media_1384541003598.png

Wij hebben in het voorbeeld gekozen om personen die in de De Wereld Draait Door voorkomen te gaan volgen. Hun laatste berichten ziet u al verschijnen in de “Tijdlijn” (1). De Tijdlijn staat rechts en bevat alle berichten die de Twitteraars die u volgt hebben verstuurd. U kunt later altijd besluiten de nu gekozen Twitteraars te verwijderen uit uw lijst.

Als u uw 5 keuzes heeft gemaakt, klik dan op de knop “Volgende” (2).

wpid4563-media_1384541149363.png

In het volgende scherm krijgt u suggesties om bekende personen en organisaties te volgen op basis van categoriën en interessegebieden.

We kiezen er nog eens 5 op dezelfde wijze als we in het vorige scherm hebben gedaan.

U kunt zoveel Twitteraars volgen als u wilt.

wpid4564-media_1384541360765.png

Als u uw 5 keuzes heeft gemaakt, klik dan op de knop “Volgende” (1).

Vrienden vinden

wpid4565-media_1384541404389.png

Als u een Gmail-account hebt, of een e-mailaccount bij Yahoo, Hotmail of AOL, dan kunt u kijken of de mensen die u in uw adresboek heeft staan ook Twitteren. U klikt vervolgens op de knop van uw keuze (1) en vervolgens geeft u uw e-mailadres en wachtwoord van uw emailservice op. Twitter maakt contact met uw e-mailprovider en zoekt in uw adresboek naar bekenden met een Twitteraccount. U kunt vervolgens aangeven of u deze mensen wilt volgen.
Deze stap is niet verplicht!

Maar laten we eerst zelf op zoek gaan naar Twiteraars om te volgen.

Zelf zoeken

wpid4566-media_1384541485081.png

U kunt gericht zoeken naar Twitteraars. Laten we eens kijken of Barrack Obama Twittert.
Tik bovenin het scherm bij (1) de naam van Obama en druk op de <Enter-toets>

wpid4567-media_1384541539007.png

U krijgt nu het beste resultaat op uw scherm. Is dit niet de goede Obama, klik dan op “Toon al de resultaten” (1).

wpid4568-media_1389957282047.png

Er zijn heel veel Twitteraccounts met de naam van Obama, inclusief foto’s. Sommige lijken er niet op, maar hebben dezelfde naam, da’s makkelijk. Maar waarom zijn er dan accounts met foto’s die wel die op Barrack Obama lijken? Dat komt omdat anderen zich – doorgaans voor de grap – kunnen voordoen als Barrack Obama. Twitter is ook bekend met dit probleem en geeft bij beroemde mensen vaak aan welke Twitteraar de echte is. Bij (1) ziet u een blauw rondje met een wit vinkje. Dit betekent dat dit account gecontroleerd is door Twitter en dat het de echte Barrack Obama is. Ook andere officiële accounts die te maken hebben met Barack Obama, worden gecontroleerd en voorzien van een vinkje.

U kunt nep-accounts rapporteren bij Twitter. Deze worden bij voldoende meldingen verwijderd.

U kunt Obama’s account volgen door op de knop “Volgen” (2) te klikken. U kunt doorgaan met zoeken naar Twitteraars totdat u vindt dat u er voorlopig wel genoeg hebt aangekruist. Bent u klaar dan voltooit u het aanmeldproces.

wpid4569-media_1384541681418.png

In de volgende stap kunt u uw profiel aankleden met een foto (1) en beschrijving (2) van uzelf.
Om een foto te kiezen klikt u op “Afbeelding uploaden” (3).

wpid4570-media_1384541784155.png

U kiest een foto (1) die op uw harde schijf staat en klikt op de knop “Openen” (2).

wpid4571-media_1384541826918.png

En dit is het resultaat. Bent u tevreden, kik dan op de knop “Gereed” (1).

Klaar

wpid4572-media_1384541849424.png

En daar is uw Twitterpagina. En de eerste berichten van de mensen die u volgt zijn te lezen.

Bovenin het venster staat een melding (1) dat u uw account nog niet bevestigd heeft. Dat is de laatste stap die u moet nemen. Doet u dit niet dan kunt u niet alle functies van uw Twitteraccount gebruiken.

Account bevestigen

wpid4573-media_1323439568322.png

Inmiddels zult u een mail van Twitter hebben gekregen. Klik op de blauwe link om uw account te bevestigen.
U ziet vervolgens in uw browser dat uw account is bevestigd. U bent klaar om uw eerste bericht de wereld in te sturen!

Dit bericht is geplaatst in 7. Twitter met de tags . Bookmark de permalink.