5. Twitter – Symbolen, afkortingen en termen

[ A+ ] /[ A- ]

Twitter is betrekkelijk eenvoudig te bedienen. Een bericht versturen en ontvangen kunt u zonder al te veel moeite doen. Daarnaast kunt u in uw berichten ook speciale tekens gebruiken. Daardoor kunt u nog meer met Twitter bereiken. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

wpid4607-media_1385134680786.png

(1) Startpagina Terug naar de beginpagina, met de tijdlijn waar u alle berichten kunt lezen.
(2) Meldingen Hier staan alle berichten die u naar iemand gestuurd heeft of die iemand naar u gestuurd heeft. Hier ziet u ook wie u is gaan volgen, wie welk bericht heeft geretweet en wie uw bericht bewaard heeft als favoriet.
(3) Ontdekken Hier zit u berichten die opvallen. Bijvoorbeeld belangrijke berichten uit uw omgeving, onderwerpen die veel aandacht krijgen op Twitter, berichten die interessant zijn voor u, etc.
(4) Ik Hiermee gaat u naar uw persoonlijke Twitterpagina, met uw eigen verstuurde berichten.
(5) Zoeken Het zoekvenster waarmee u naar Twitteraars en onderwerpen kunt zoeken.
(6) Enveloppe Als u een privébericht naar iemand wilt sturen.
(7) Radarsymbool Hier vindt u o.a. de instellingen en kunt u zich afmelden.
(8) Nieuwe tweet Wilt u een nieuw tweet schrijven dan kan dat door op deze knop te klikken.

@ – Reply = Beantwoorden

wpid4608-media_1385133923893.png

U kunt op een bericht reageren door de afzender een bericht terug te sturen. Daartoe tikt u eerst een @ en direct daarachter de gebruikersnaam van de persoon aan wie u een bericht wilt sturen. Zo kan de afzender zien dat dit bericht voor hem is bedoeld.

wpid4609-media_1385133991130.png

In Twitter kunt u ook op Beantwoorden (engelse term: Reply) klikken. Dit verschijnt onder het bericht als u er met de muis overheen beweegt. Twitter kopieert dan gelijk de gebruikersnaam en het @-teken in het berichtenvenster.

Let op! Berichten die u op deze wijze verstuurt zijn door al uw volgers te lezen. Wilt u een privébericht sturen gebruik dan DM (zie uitleg)

RT – Retweeten = Doorsturen

wpid4610-media_1385134019214.png

Soms leest u een berichtje waarvan u vindt dat dat ook interessant is voor de mensen die uw berichten volgen. Dan kunt u dat bericht doorsturen. Dat wordt “Retweeten” genoemd.

Om een bericht door te sturen kunt u in Twitter klikken op het woord Retweeten. Dit verschijnt onder het bericht als u er met de muis overheen beweegt.

wpid4611-media_1385134076854.png

U wordt gevraagd of u dit bericht wilt doorsturen (“wil je dit naar je volgers retweeten”) en vervolgens bevestigt u dit door op de blauwe knop “Retweeten” te klikken. Uw volgers krijgen het bericht te zien en kunnen herkennen dat u dit bericht heeft doorgestuurd aan de mededeling “Geretweet door TwinDingentweet” onder het bericht.

U kunt ook handmatig een bericht doorsturen. Kopieer het bericht met daarin de gebruikersnaam van de oorspronkelijke afzender en plak deze in het berichtenvenster. Vervolgens zet u de letters RT voor het bericht en verstuurt het. Het effect is hetzelfde. U kunt er ook zelf nog wat tekst aan toevoegen.

DM – Direct Message = PrivĂ©bericht

wpid4612-media_1385134156476.png

We hebben gezien dat u een persoon een openbaar bericht kunt sturen (met het @-teken). U kunt echter ook een privébericht versturen dat alleen door de ontvanger te lezen is. Daarvoor is het teken DM in het leven geroepen.

In het berichtenvenster tikt u eerst DM daarna een spatie en vervolgens de gebruikersnaam van de persoon die u een direct bericht wilt versturen.

U kunt alleen een privébericht naar een persoon sturen als hij of zij u ook volgt. Jan Smit bijvoorbeeld, zult u waarschijnlijk geen direct bericht kunnen sturen, omdat hij uw twitteraccount niet volgt.

wpid4613-media_1385134190256.png

In Twitter kunt u ook in de zwarte balk klikken op het enveloppe-icoontje (1)

wpid4614-media_1385134246174.png

Op de volgende paginaklikt u op (1) "Nieuw bericht".

wpid4615-media_1385134281237.png

In het volgende venster tikt u in het (1) bovenste scherm de Twitternaam van de persoon aan zie u een privébericht wilt zenden.
In het (2) veld daaronder tikt u uw boodschap.

En vervolgens klikt u op de knop (3) “Bericht verzenden”. Het bericht wordt nu verstuurd, zonder dat andere volgers uw bericht kunnen lezen.

De ontvanger ziet het bericht in zijn lijst met berichten staan en krijgt ook nog een e-mail met het bericht.

# – Hashtag

wpid4616-media_1385134466576.png

Voor het woord Hashtag is eigenlijk geen goed Nederlands woord, sommigen noemen het een "hekje". Mensen gebruiken dit teken om belangrijke woorden makkelijk terugvindbaar te maken. Zoekmachines zoeken naar woorden waar # voor staat. Vaak wordt zo’n term afgesproken. Als u iets wilt vermelden over de verkiezingen dan kunt u #verkiezingen in uw bericht opnemen. Gaat het over een bedrijf dan kunt u # voor de bedrijfsnaam plaatsen. Of als u over iets over uw woonplaats bericht, dan kunt u een hashtag voor de naam van uw woonplaats zetten (zie het voorbeeld).

Er zijn evenementen die alle berichten verzamelen die worden geschreven over het evenement. Het twitterdebat van RTL bij de landelijk verkiezingen gebruikte de hashtag: #rtldebat. Iedereen die #rtldebat in zijn bericht zette kon meedoen aan het debat. Zijn of haar bericht kwam vervolgens op televisie en de politici konden daar weer op reageren. Zo zijn er ontelbare toepassingen voor de hashtag bedacht.

Terminologie

Tweet = een bericht dat u via Twitter verstuurt of ontvangt

Tweep = mensen die Twitteren

Update = nieuw ontvangen berichten

Volgen / Follow = u volgt de berichten van andere Twitteraars

Volgers / Follower = mensen die u berichten volgen

Ontvolgen / Unfollow = Stoppen met het volgen van mensen

Blokkeren / Block = Blokkeren van volgers. Als u niet wilt dat bepaalde mensen of bedrijven uw berichten lezen, dan kunt u deze mensen blokkeren.

Lijsten / Lists = U kunt de mensen die u volgt onderverdelen in lijsten. Dus een lijst met familieleden, een lijst met bekende Nederlanders etc… Zo houdt u uw lijst met volgers overzichtelijk.

Trends / Trending = Op de voorpagina en in de rechterkolom kunt u zien over welke onderwerpen (hashtags) het meest bericht wordt. Wereldgebeurtenissen komen op die manier in de aandacht. Klikt u op het onderwerp, dan ziet u alle berichten die over het onderwerp gaan.

Favorieten / Favorites = Soms komt u een bericht tegen die u graag wilt bewaren voor later. U kunt hier een favoriet van maken. Dat doet u door naast het betreffende bericht op het sterretje te klikken. U ziet het sterretje op het moment dat u met de muis over het bericht beweegt.

Hashtag = Dit zijn woorden vooraf gegaan door een #, die u aan uw Twitterbericht kunt toevoegen, om aan te geven dat uw bericht over een bepaald onderwerp gaat.

Dit bericht is geplaatst in 7. Twitter met de tags . Bookmark de permalink.