1. Web 2.0 in het kort

[ A+ ] /[ A- ]

U heeft vast wel eens gehoord van de term “web 2.0”. De term suggereert dat het een nieuwe en verbeterde versie is van het internet en dat is het eigenlijk ook wel. In het kort komt het er op neer dat het internet “sociaal” is geworden en meer draait om de communicatie tussen mensen. We spreken daarom ook wel over het “sociale web”. U heeft vast wel eens een site bezocht die gebruik maakt van het web 2.0-principe. Denkt u maar eens aan een website van een krant waar u commentaar op het nieuws kunt geven. Aan Picasa waar u uw foto’s kunt plaatsen, YouTube waar u video’s kunt bekijken en Marktplaats waar u uw tweedehands spullen kunt verkopen.

Van web 1.0 naar web 2.0

Het internet zoals u dat nu kent, bestaat nog niet eens zo heel erg lang. De eerste communicatie tussen computers vond plaats in 1969. Pas in 1993 werden er webpagina’s gemaakt met tekst en foto’s. Het was allemaal erg primitief en kostbaar om een website te bouwen. Alleen bedrijven met geld en personen met technische kennis waren in staat om een website te maken. Men maakte informatieve pagina’s, vaak niet meer dan digitale folders. Communicatie verliep via e-mail en eventueel via chat, dat was het wel in grote lijnen. De gewone internetgebruiker kon de informatie op het internet alleen raadplegen.

Met de komst van web 2.0 begin deze eeuw, werd het voor de internetgebruiker steeds makkelijker om zelf zijn eigen informatie op het internet te zetten. Een eigen website is inmiddels een kwestie van een paar muisklikken. Foto’s en video’s worden met het grootste gemak toegevoegd. Er wordt op elkaar gereageerd, men verbindt zich met talloze anderen en deelt informatie met elkaar. En dat allemaal zo massaal en snel, dat veel mensen deze veranderingen ervaren als een ware revolutie. Deze interactie noemen we nou web 2.0. In zijn ultieme vorm kunnen we spreken over de democratisering van de media. De gebruiker niet alleen als ontvanger (consument), maar ook als boodschapper en nieuwsmaker (producent). Van passief naar actief gebruiker.

De hoeveelheid informatie die nu op het internet te vinden is, wordt geschat op een zettabyte, oftewel een 1 met 21 nullen. Kunt u zich daar een voorstelling van maken? En al die informatie wordt door mensen als u en wij op het internet gezet, iedere dag, ieder uur, iedere minuut, iedere seconde. Hoe vindt u daar uw informatie op terug en waarom zou u uw informatie en foto’s daar aan willen toevoegen?

Kijkt u eens naar de onderstaande filmpjes.

Een korte simpele uitleg van wat web 2.0 is.

Een filmpje over de impact van web 2.0.

Dit bericht is geplaatst in 1. Inleiding en extra informatie met de tags . Bookmark de permalink.