2. Over het hoe en waarom van wachtwoorden

[ A+ ] /[ A- ]

Heel veel websites kunt u zonder problemen bezoeken en gebruiken. Veel web 2.0-sites maken het mogelijk dat u uw eigen profiel aanmaakt, met daarin uw persoonlijke gegevens en voorkeuren. Met sites als Picasa, Youtube, Twitter, Hyves etc… kunt u iets van u zelf laten zien. Om er voor te zorgen dat alleen u bij die gegevens kan en niet een willekeurig ander persoon, is het noodzakelijk dat u zich identifiiceert. Dit gebeurt met een naam en een wachtwoord. Een wachtwoord is de sleutel tot uw persoonlijke informatie. In dit onderdeel geven wij u tips over hoe u een veilig wachtwoord kiest dat voor u makkelijk te onthouden is en voor een ander niet makkelijk te raden is.

U bent niet verplicht uw echte naam te gebruiken. Als u liever onder een verzonnen naam op het internet actief bent, dan is dat geen enkel probleem. Besef echter wel dat u met een verzonnen naam minder makkelijk terug te vinden bent door vrienden en kennissen die uw foto’s, video’s en berichten graag willen zien. (bron: Webwijs)

Makkelijk te onthouden , maar toch veilig

media_1276164113914.png

Met een zwak wachtwoord bent u een makkelijk doelwit. Toch gebruiken veel mensen een wachtwoord dat eenvoudig te raden of kraken is. Zoals ‘123456’ of de naam van hun partner of hond. Bovendien gebruiken veel mensen voor alles hetzelfde wachtwoord, wat extra onveilig is. Om meegluurders en hackers buiten de deur te houden, gebruikt u bij voorkeur verschillende ijzersterke wachtwoorden.

Stap 1: Bedenk een lange zin

Maak een zin, die bestaat uit verschillende woorden. Onderzoek toont namelijk aan dat je dit soort zinnen makkelijk onthoudt, terwijl een ander zo’n zin weer moeilijker kan raden.

Bijvoorbeeld:
• ‘groenekikkerszijnmooi’
• ‘blijmetmijnpostzegelcollectie’
• ‘inderegendoeikeendansje’

Maak de zin niet té lang, want bij sommige websites mogen wachtwoorden maar een maximum aantal karakters hebben. Het toevoegen van cijfers, vreemde karakters en hoofdletters maakt de lange zin veiliger en kan bij sommige websites verplicht zijn. Het is ook belangrijk dat de zin niet als geheel in het woordenboek staat, omdat de zin dan makkelijker geraden kan worden door hackers. Gebruik dus geen spreekwoorden. En: plak de zin nooit met een papiertje op je beeldscherm!

Stap 2: Een ezelsbruggetje per site

Aangezien voor bijna alles een wachtwoord nodig is, kan het onthouden van al die wachtwoorden per specifieke website lastig zijn. Verzin daarom een ezelsbruggetje: vul de lange zin aan met een woord of teken, dat bij de specifieke website of dienst past.

Stel: ‘mooieblauweluchtover’ is je lange zin. Het ezelsbruggetje voor een hotmail-account zou kunnen zijn: ‘mooieblauweluchtoverhotmail’.

Stap 3. Pas het nieuwe wachtwoord toe

Nu moet u uw nieuwe wachtwoord ook echt gaan aanpassen. U heeft waarschijnlijk al voor zoveel diensten een wachtwoord opgegeven, dat u niet precies meer weet waarvoor. Neem in iedergeval uw belangrijkste webdiensten. Denk aan:
• Uw e-mail en sociale netwerken;
• Uw financiële gegevens, zoals internetbankieren en online winkels;
• Uw zakelijke gegevens, op uw werk- of studenten account.

Nu bent u veel beter beschermd tegen ongenode gasten.

De geheime vraag

Veel websites geven u de mogelijkheid om, als u uw wachtwoord vergeten bent, een geheime vraag te beantwoorden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de naam van uw huisdier, uw meisjesnaam of uw favoriete kleur. Maar dit soort informatie is vaak te herleiden uit andere bronnen, zoals een Hyves- of Facebookprofiel. Dan kan degene die uw account wil misbruiken het antwoord vrij eenvoudig raden. Bedenk daarom een vraag die alleen u kan beantwoorden en niet elders te vinden is.

Alternatief: de wachtzin

De Consumentenbond heeft een alternatieve manier van het aanmaken van een veilig wachtwoord bedacht. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Dit bericht is geplaatst in 1. Inleiding en extra informatie met de tags , . Bookmark de permalink.