1. Twitter – Inleiding

[ A+ ] /[ A- ]

U heeft vast wel eens het woord ‘Twitter’ voorbij zien komen. Op het journaal, in de krant, tijdschriften het gonst er van. Politici twitteren, Paul de Leew doet het, Wim de Bie gebruikt het en Barack Obama heeft het ingezet tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Zelfs bij de Nederlandse verkiezingen werd er door politici en kiezers veel getwitterd, er werd zelfs een heus Twitterdebat georganiseerd.

Maar wat is nou Twitter, is het moeilijk en kunt u het ook? Bent u nieuwsgierig en heeft u zin om het ook eens te proberen? Volg deze eenvoudige stappen en u kunt zelf ervaren hoe het is om te Twitteren.

Wat is Twitter

media_1276007880784.png

“Hoe gaat het?” en “Wat ben je aan het doen?”, hoe vaak vragen we dat elkaar? Mensen zijn geïnteresseerd in elkaar. Met Twitter is het mogelijk om elkaar op de hoogte te houden van uw bezigheden, interesses, vragen, vondsten, noem maar op. Door middel van korte teksten vertelt u de mensen die uw berichten volgen waar u mee bezig bent. Dat kan heel klein zijn “Ik ben een taart aan het bakken met mijn kleinkinderen”, maar het kan ook heel praktisch zijn. “Wie wil er met mij mee om naar de markt te gaan?”. Een bericht mag maximaal 140 karakters (tekens en spaties) bevatten.

Wereldnieuws wordt vaak het eerste bekend doordat mensen er over Twitteren. Beroemd is de vliegramp bij Schiphol, waar ooggetuigen direct over Twitterden. Of de dood van Michael Jackson. Nog voordat de grote nieuwszenders het bericht konden uitzenden, waren velen door Twitter al op de hoogte van zijn overlijden. Voor journalisten is het één van de belangrijkste nieuwsbronnen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

media_1313572118242.png

Twitteren kunt u doen via de computer en via de telefoon. Als u een Twitteraccount heeft dan logt u in bij Twitter. Daar ziet u een tekstvak waarin u een bericht van maximaal 140 karakters kunt intikken. U klikt op de knop “Tweeten” en uw bericht wordt de wereld ingestuurd. Mensen die het interessant vinden wat u schrijft kunnen u volgen, we noemen hen “Volgers” of in het Engels “Followers”. Zij krijgen uw bericht te zien. U kunt ook mensen volgen. U krijgt dan de berichten die de anderen sturen te zien. U abonneert zich als het ware op de berichten van een andere Twitteraar. En dat gaat razendsnel. Vrijwel direct na het versturen staat uw bericht bij de anderen op de computer.

Waarom zou u meedoen?

Mensen volgen elkaar om verschillende redenen. Omdat ze familie of vrienden zijn en geïnteresseerd zijn in wat u meemaakt. Omdat mensen dezelfde hobby’s of interesses hebben en het interessant vinden wat u daarover schrijft. Omdat mensen in dezelfde woonplaats wonen en graag willen weten wat plaatsgenoten beleven. Omdat u benieuwd bent in wat die bekende Nederlander allemaal te melden heeft. Of omdat u op een makkelijke manier wilt communiceren met bijvoorbeeld een lokale politicus.

Voordelen van Twitter
– U komt op nieuwe ideeën, omdat mensen elkaar tips en suggesties geven.
– U breidt uw netwerk van vrienden en lotgenoten uit.
– Het werkt razendsnel.
– U kunt het inzetten voor heel praktische zaken.
– U krijgt snel antwoord op vragen.
– U blijf op de hoogte van de belevenissen van anderen en het nieuws.
– U kunt meepraten en makkelijk in contact komen met mensen die u normaal niet zo snel zou spreken.
Marie-José Klaver schreef over de redenen waarom mensen Twitteren in de NRC. Lees het artikel

Maar ik heb toch niets interessants te melden?

“Ik heb helemaal geen zin om te vertellen waar ik mee bezig ben”. “Ik heb toch niets interessants te melden”. Het zijn veel gehoorde opmerkingen als het over Twitter gaat. Maar toch kan Twitter leuk zijn. Twitter verlangt niet van u dat u zelf dingen gaat zeggen, zelf gaat twitteren. Twitter kan juist heel interessant zijn voor u, door gewoon de juiste mensen te vinden om te volgen, en te lezen wat zij zeggen. Soms ontdekt u interessant nieuws, doordat één van de mensen die u volgt een boodschap van een ander doorstuurt. We noemen dat “retweeten”. U kunt vervolgens de naam van die persoon aanklikken en zijn of haar profiel bekijken. Is het interessant wat u leest, dan kunt u die andere persoon gaan volgen. Vind u dat u deze persoon te weinig interessante berichten verstuurt dan kunt u hem of haar ook weer uit uw lijstje schrappen.

Beroemde Twitteraars

media_1277982916437.png

Er zijn behoorlijk veel bekende Nederlanders, politici, sportlui die Twitter gebruiken om hun nieuwtjes te verspreiden. Het is een geweldige manier om in contact te komen met mensen die je normaal net zo gauw zal ontmoeten. Hieronder een paar bekende Twitteraars met hun Twitternaam.
Maxime Verhagen = @maximeverhagen
Femke Halsema = @femkehalsema
Frits Wester = @fritswester
Barack Obama = @barackobama
Wim de Bie = @wimdebie
Oprah Winfrey = @Oprah

Bekende nederlanders kunt u vinden via de site bnerslive.nl
Buitenlandse beroemdheden staan verzameld op twitaholic.com

Voor met name bekende mensen heeft Twittergebruik ook zijn vervelende kanten. Heel wat van hen hebben al eens een ongelukkig bericht de wereld in gestuurd en daar de gevolgen van moeten ondervinden. Paul de Leeuw werd al eens gedreigd met een rechtszaak door een ongelukkige grap tijdens het huwelijk van de Zweedse kroonprinses. Songfestivalpresentator Cornald Maas werd door de Tros ontslagen toen hij deelneemster Sieneke in één naam noemde met de PVV en Joran van der Sloot als twijfelachtige voorbeelden van Nederlandse exportproducten.

Dit bericht is geplaatst in 7. Twitter met de tags . Bookmark de permalink.