1. Bloggen – Inleiding

[ A+ ] /[ A- ]

Als u van schrijven houdt, en regelmatig uw ideeën of verhalen met anderen wilt delen dan is bloggen een uitdagende bezigheid. Wereldwijd schrijven vele miljoenen mensen hun gedachten van zich af. Alleen of met een groep mensen.

media_1328688156123.png

Een aantal sites die ooit als blog is begonnen, groeide uit tot bekende en bepalende sites. In Nederland is de weblog geenstijl.nl zo’n voorbeeld. Zij groeiden in korte tijd uit tot een veelgelezen blog waarop vele lezers reageerden. Uiteindelijk maakten zij de overstap naar de gevestigde media en startten de televisiezender Powned. In de Verenigde Staten is de Huffington Post een nieuwssite die ooit begon als blog.

media_1328688593433.png

De kenmerken van een blog
– Er is geen aparte software nodig, alles gebeurt via een webbrowser.
– De berichten worden chronologisch gepubliceerd, met het nieuwste bericht bovenaan.
– Lezer kunnen een reactie onder een bericht achterlaten en jij kunt daar weer op reageren.
– De teksten op een blog worden doorgaans geschreven vanuit een persoonlijk standpunt, waarbij het gaat om meningen en visies van de schrijver. Doordat anderen reageren op het artikel ontstaat er een discussie, een gesprek tussen lezers en schrijver en lezers onderling. Met een blogartikel etaleert de schrijver zijn kennis en laat hij of zij zien “wat hij/zij waard is”.

In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat het principe achter bloggen is. Let niet op de genoemde cijfers, inmiddels zijn die veel hoger.

Achtergrondinformatie om verder te lezen:
Wat is een blog? / M.A. Nieuwenhuis
8 redenen om te beginnen / Marco Dekkers – Frankwatching.nl

Wilt u er eens een boek over lezen, probeer dan eens het boek van Ernst-Jan Pfauth / Sex, Blogs en Rock ‘n’ Roll. De schrijver heeft ruime blogervaring en is redacteur bij nrcnext.nl en organiseert workshops voor bloggers.

media_1328688477508.png

Hoewel er veel aanbieders zijn van gratis weblog software, kiezen wij voor Blogger.com. Blogger is eigendom van Google, Nederlandstalig en eenvoudig in het gebruik.

Dit bericht is geplaatst in 8. Bloggen met Blogger met de tags , . Bookmark de permalink.